Rumphuggen tävlings säsong, men framgångsrik jaktsäsong på gång – Katkonainen kilpailukausi mutta menestykäs metsästys kausi käynnissä

Både mamma My och jag, Smilla, var anmälda till årets FM i hardrev för bassettar. Tävlingsjuryn tvingades dock i sista stund annullera hela tillställningen pga av något som alla pratar om hela tiden nu, Corona. Själv har jag inte riktigt förstått vad det hela betyder, men av kroppsspråket och röstläget så verkar det vara något allvarligt! För mamma My skulle det väl ha varit sjunde gången som hon skulle ha deltagit i FM. För att FM-statusen ska kunna bevaras så krävs det 20 tävlingsstarter bland bassetar under kalenderåret och nu när vi närmar oss årets slut så hör jag det pratas om att det saknas en (1!) start för att FM-statusen ska få bibehållas. Det skulle vara mycket viktigt att så många som möjligt skulle våga sig på en tävlingsstart, ingen är mästare första gången så man behöver inte vara rädd för att misslyckas eller att inte få resultat i början! Ett tävlingsresultat beror på så många saker, bl.a. jaktmarken man får lottad, mängden av djur och väder (finns det dofter och har djuren rört på sig). Huvudsaken är att delta och när spårningen i jakt situation fungerar så börjar nog tävlingsresultaten att komma efter hand också! Mina barn visar hela tiden hur framgångsrika de är under en jaktdag när det kan bli flera byten per dag och över 30 km på ”tripmätaren”. Bl.a. Vikkelä Sulo och Vikkelä Eino har över 60 byten redan under denna säsong, Bella har åtminstone över 10 byten som nu jag vet av. Basse som blev född i maj har redan harbyte också, han visade ju redan under andjakten prov på att hämta fåglarna. Om någon vill få mera information om tävlingarna och tävlingsreglerna hittar man det med följande sökord ”Basset DRAJ-regler”. På Finska Kennelklubben hittar man också alla prov, det är bara att välja område samt om man vill ha rörligt prov eller en särskild provdag. https://tapahtumakalenteri.kennelliitto.fi/frmTapahtumakalenteri.aspx?Lang=SWE

Tuiskupolun Bella foto/kuva: Jakob Lund
Tuiskupolun Vikkelä Sulo & Vilkkelä Einos byten foto/kuva: Kari-Matti Tähtinen
Tuiskupolun Vikkelä Sulo drev/ajo
Tuiskupolun Vikkelä Sulo drev/ajo
Tuiskupolun Hilta blir plockad första gången / Hilta eka kerta nypittävänä. Foto/kuva: Sari Virta
Tuiskupolun Vikkelä Sulo foto/kuva: Kari-Matti Tähtinen
Tuiskupolun Vikkelä Sulo & Vikkelä Eino foto/kuva: Kari-Matti Tähtinen
Tuiskupolun Vikkelä Sulo & Vikkelä Eino. Foto/kuva: Kari-Matti Tähtinen
Tuiskupolun Bella & Jakob Lund, foto/kuva: Jakob Lund

Tuiskupolun Basses första hare i mörkret, Bassen eka jänis pimeydessä. Foto/Kuva: Tobias Grankull

Sekä Nuusku äiti että minä, Smilla, oltiin ilmoittautuneita bassettien jänisajojen SM-kisoihin. Kilpailuneuvosto joutui kuitenkin viime tingassa perumaan kisat jostain syystä joka itse en oikein ymmärrä, Korona. Nuusku äidille olisi ollut 7s SM-startti. Mutta kehokielen ja äänisävyjen perusteella kyse on jostain erittäin vakavasta asiasta. Tämä koko korona on sotkenut kilpailukauden niin että nyt kuulen puhuteita siitä on nipin napin mikäli basseteilla säilyisi SM-status koska statuksen säilyttäminen vaati 20 kilpailustarttia kalenterivuodessa. Nyt näyttää siltä että saattaisi jäädä yhdestä (1!) startista kiinni jotta saisimme käydä SM-kisoissa myös tulevaisuudessa. Olisi erittäin tärkeää että niin moni kuin vain mahdollista uskaltaisivat kokeilla ja starta kisoissa! Tulosta ei tarvitse tulla heti eikä kukaan meistä ole olleet mestareita heti alusta ja kisakäynti on niin monesta kiinni kuten maastosta, ajettavuuden määrää, keli (eli onko hajua ja ovatko eläimet liikkuneet). Pääasia olisi uskaltaminen lähetä kilpailuihin. Mikäli ajot sujuvat normaalissa metsästystilanteessa niin kyllä tulokset alkavat tulla harjoituksen myötä myös kilpailuissa! Lapseni osoittavat jatkuvasti kuinka menestykkäitä ovat metsästyksessä, mm Tuiskupolun Vikkelä Sulo:lle ja Vikkelä Einolle on ammuttu jo yli 60 kaurista/peuraa kauden aikana ja Tuiskupolun Bellalle ainakin yli 10 mitä minun tietoon on tullut. Heidän ”matkamittareihein” kertyy päivässä yli 30 km. Tuiskupolun Basse joka syntyi tämän vuoden toukokuussa on jo ammuttu ainakin yhden jäniksen ja hänhän näytti jo sorsajahdin aikana taitonsa hakemalla sorsat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s